top of page

Utøver

Skirenn
KOS arrangerer egne skirenn gjennom vinteren. I tillegg arrangeres forskjellige sonerenn rundt Varangerfjorden. De fleste er åpen fra ungene går i 2.klasse. 
Vi vil ha flest mulig med på skirenn. Det er morsomt og sosialt. Overnatting på skole er det vanligste på de få rennene som går over flere dager.
KOS betaler påmeldingsavgiften. Påmelding utføres av den enkelte løper via MinIdrett. Får du ikke til dette så kan du melde deg på direkte til treneren.
Fra løperne går i G/J13 år kan de delta på regionale samlinger og renn. For å få dekket deltakelse på regionale renn må løperne være aktivt med i gruppa. 


Utstyr

I langrenn kreves det noe skiutstyr og litt smurning. Man trenger ikke det dyreste utstyret eller den dyreste smurningen. Man trenger det riktige. Vi anbefaler ikke bruk av smørefrie ski om dere planlegge kjøp av ski. Dette fordi vi gjennomfører øvelser hvor man blant annet kjører baklengs.
Noen dager er det skitrening med skismurning (klassisk) mens andre ganger uten (fristil). Klima vårt gjør skismurning for de minste relativt enkelt. Gjennom bruk av 2-4 forskjellige tørrvokser og kork er man dekket for det meste av sesongen. 

Kulde
Langrenn er en helårlig utendørs aktivitet som tidvis opplever kulde. KOS har noen retningslinjer for gjennomføring av fellestrening på ski i kaldt vær. Opp til og med 6.klasse er grensen for trening -15 grader.
For de eldre enn dette kan trener velg å gjennomføre trening ned til -18 grader om ungene er godt kledd, turen blir kort og alt foregår i veldig rolig tempo. Er det kaldere enn disse grensene blir utetreningen avlyst. Dersom det er mulig blir treningen flyttet innendørs.
Siden været varierer så mye er det viktig at bekledningen ikke hemmer utøvernes bevegelser. Ikke ha på for tykke lag med klær, men heller tynne lag som kan tas av eller på ettersom man blir varm eller kald. Dog mye klær gjør treningen unødvendig tung mens for lite gjør det utrivelig. Prøv dere frem, dette skal også læres. Våre trenere prøver å holde jevnt høyt tempo slik at det å stå i ro blir minst mulig. Ytterst anbefaler vi en tynn og vindbeskyttende bekledning. Utøverne bør ha på seg joggesko med ha et godt mønster i sålen for å forhindre at man sklir på underlaget.
Alle utøvere anbefales å ha på seg lue/pannebånd under treningen. Det er kaldt ute på kvelden, og uten beskyttelse på hode kan man fort bli nedkjølt og lettere bli syk. Tynne hansker eller skihansker bør være på. Når det er kaldere enn -7 grader må hansker erstattes med votter.

bottom of page